Tenis: Igor Moška chce NTC v Košiciach, nevznikne vraj bez reformy

09.03.2013 Bratislava

Bratislava 8. marca (TASR) - Tenisový zväz je na slovenskom športovom poli v špecifickej pozícii. Stále totiž musí splácať úver, ktorý si zobral na výstavbu Národného tenisového centra v Bratislave, čo je v čase ekonomickej krízy veľké bremeno.

Generálny sekretár STZ Igor Moška pre TASR priznal, že finančná situácia zväzu je v posledných štyroch rokoch veľmi komplikovaná.

"Sme možno jediný zväz na Slovensku, ktorý má vo svojej správe veľký majetok. V roku 2003 sa otváralo NTC, na ktoré sme dostali dotáciu vo výške približne 12 miliónov eur. Celkové náklady na výstavbu boli 20 miliónov eur. Slovenský tenisový zväz si zobral úver viac ako 8 miliónov eur, ktorý musí splácať. čo je prvá veľká záťaž. Za desať rokov sme splatili polovicu istiny, štyri milióny eur sme vrátili bankám. Zvyšnú polovicu budeme splácať minimálne 5-6, možno aj 7 rokov. Je to zhruba 700.000 eur ročne, čo je rozpočet jedného veľkého športového zväzu," povedal Moška.

Prevádzku celého NTC si STZ platí z vlastných zdrojov. "To je druhé špecifikum. Nie je to zimný štadión, ktorého prevádzku platí mesto. Hokejový klub ho ma prenajatý, to je zásadný rozdiel. Zhruba 800-900 tisíc eur tvoria prevádzkové náklady, ktoré znáša občianske združenie Slovenský tenisový zväz. V súvislosti s projektom NTC však vysoko prevládajú pozitíva. Môžeme si vo vlastnom stánku zorganizovať vlastné podujatie, môžeme si riešiť prípravu špičkových juniorov a nemusíme platiť akadémiám. Za 10 rokov existencie vyšla z NTC takmer kompletná slovenská fedcupová i daviscupová reprezentácia s výnimkou Daniely Hantuchovej a Michala Mertiňáka. Produktivita je na svetové pomery celkom dobra. V súčasnosti máme šesť hráčov v prvej svetovej singlovej stovke. Vychádza to tak, že NTC vyprodukuje každé dva roky jedného hráča, ktorý sa usadí v Top 100."

Práca s mládežou prináša svoje ovocie v podobe výrazných úspechov slovenských tenistov na ME do 18, 16 či 14 rokov. "Napriek kríze sme nezrušili žiadne mládežnícke programy. Máme desať tréningových stredísk mládeže a štyri strediská vrcholového tenisu, ktoré financuje STZ. Nemôžeme však reagovať na vyššie spoločenské náklady, aj rodičia môžu financovať svoje deti ďaleko menej ako v minulosti. Situácia sa zhoršuje, nemôžeme navyšovať prostriedky do výchovy mládeže. Verejnosť však musí oceniť, že STZ má spracovaný dobrý systém prípravy, ktorý pramení z toho, že ročne zorganizujeme okolo 400 mládežníckych turnajov. Je prirodzené, že na takýchto podujatiach sa nám generujú talenty. STZ má stabilizovaný koncept, ktorý sa zdokonalil výstavbou NTC a premieta sa do kvalitných výsledkov. Vo Fed Cupe sme v tomto roku postúpili medzi štyri najlepšie tímy sveta. Pozitívom je, že Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková i Jana Čepelová sú ešte mladými hráčkami, ktoré majú všetky predpoklady na to, aby stúpali v rebríčku. Je len otázkou času, kedy s hráčmi ako sú Martin Kližan a Lukáš Lacko prerazíme aj v Davisovom pohári. Určite máme na viac, ako na 1. skupinu euro-africkej zóny."

Moška by privítal, keby vyrástlo NTC aj v Košiciach, kde je veľa talentov, jeho vznik je však podmienený reformou financovania športu. "Vedel by som si predstaviť, že do troch rokov by sme zvládli výstavbu NTC v Košiciach. Pokiaľ však neprebehne reforma športu a zostane to zakonzervované, tak nie je šanca, lebo nemáme zdroje. Moja predstava je taká, že sa medzi športmi nastaví spravodlivé rozdelenie finančných prostriedkov. STZ by mal byť za výsledky a prácu, ktorú odvádza, lepšie odmenený. Pri súčasných pravidlách sa to nemeria úspechmi a rozdeľuje sa to administratívne bez ohľadu na dosiahnuté výsledky. Keď bude odmeňovanie spravodlivejšie, vytvoríme si zdroje na to, aby sme mohli opäť postaviť takéto centrum. STZ chce investovať a rozvíjať svoj majetok, postaviť nové centrum v spolupráci s mestom alebo štátom. Nikdy by sme to nerobili tak, že povieme štátu, postavte nám stánok, my si ho potom budeme prenajímať a bačovať na ňom. STZ chce mať majoritu, aby sme mohli ovplyvňovať veci. Myslím si, že naša cesta je správna. Keby sme tam mali menšinu, mohol by teoreticky prísť väčšinový majiteľ a začať si presadzovať svoje veci. Mohol by povedať, že sa už nebude v takej miere pracovať s mládežou, lebo je to drahé. Bude sa organizovať viac koncertov alebo súkromných turnajov. Mohlo by sa to celé otočiť na komerciu, čo by nebolo dobré pre šport."
 

Vyberte región